Forældre
Bedsteforældre
Min bedstefars yngste bror, Otto Johannes Mortensen (kaldet Johannes), blev født 1900 i Andrup, Skads .
Han udvandrede til Hemingford, Amerika, 1922. I Amerika blev han kaldt John.
I Amerika blev Thille, hans kommende kone, født i Marchalltown, Iowa, i 1907.
De blev gift i Alliance, Amerika, 1928.
-
---------------
Min bedstefars yngre bror, Harald Mortensen, født 1893 i Andrup, Skads, udvandrede til Amerika 1914.
Tilsyneladende gik det ham godt, men han omkom ved en trafikulykke i 1930.
Fra avisen The Alliance Times Herald, Nebraska, 16. sept. 1930
Harold Mortensen død af sine læsioner, efter at toget ramte hans lastbil i Scuttsbluff.
Harold Mortensen, 38, landmand i nærheden af Hemingford blev såret dødeligt ved Scuttsbluff lørdag formiddagen. En lastbil, som han var chauffør af, blev ramt af Burlington passagertog. Han døde 14 timer senere efter uheldet på Metodisthospitalet i Scuttsbluff.
Kvæstelser og masser af blod gjorde det umuligt for lægerne at operere, og han mistede bevidstheden kl. 9 i aftes.
Man tror, at Mortensen ikke så toget, der kom imod ham, og han kørte direkte ind på sporet og blev slæbt hundrede fod, før toget standsede.
Han blev bragt til hospitalet med ambulance, hvor undersøgelser afslørede, at venstre fod var revet af ved anklen, og resten af benet var alvorligt beskadiget, at den venstre albue og venstre overarm var knust, at han havde fået voldsomme hovedsår og hovedlæsioner, og man frygtede for indvendige kvæstelser.
Mortensen var landmand og kreaturhandler nær Hemingford. Han var ugift. Hans bror, John Mortensen fra Hemingford og hans kone kom til hospitalet lørdag aften, da de havde fået besked om ulykken.
Rygtet siger, at Mortensen var på vej til Platte Valley Packing Company lørdag morgen for at handle.Derefter satte han sig i bilen for at køre hjem. Det blev sagt, at han kørte ind på passagertogets spor. Toget kørte langsomt mod Scuttsbluff, og hans bil blev ramt i siden.
Lastbilen, en Chevrolet, var fuldstændig beskadiget ved ulykken. Dele af lastbilen lå spredt langs begge sider mere end 100 fod i kørselsretningen.
Mortensens venstre fod blev fanget i et skiftespor og skåret af.
Mortensen var født i Danmark 26. april 1892, og han blev 38 år, 4 måneder og 18 dage gammel. Han forlod sit fædreland for 16-17 år siden og kom til United States, hvor han de sidste 13 år havde været landmand og kreaturhandler nær Hemingford.
Efterlevende er hans far, Jeppe Mortensen, en bror, Morten Mortensen, to søstre, fru Johanne Friis Nielsen og fru Sigrid Terkelsen alle i Danmark, og broderen John Mortensen af Hemingford.
Liget blev bragt til Hemingford, hvor begravelsen vil foregå.
Oldeforældre
Tipoldeforældre
4 x tipoldeforældre
En kartoffeltyskers hårde start på arbejdslivet i Danmark.
Family Search (et slægtsforskerprogram) giver mange interessante oplysninger. Nogle er mere sande end andre.
Vores kartoffeltyskerforfader, Johan Michel Keller er måske omtalt her:
Er det ham? - Det er det sandsynligvis, fordi et af børnene hedder Barbara Johann Michael Keller, og fødselsåret passer. Germany, Births and Baptisms, 1558-1898 birth 15. Nov 1738 christening 16 Nov 1738 EVANGELISCH, HIRSCHLANDEN, NECKARKREIS, WUERTTEMBERG residence 1738 Hirschlanden, Württemberg, Germany parent: Michel Keller, Barbara
Michel var altså født 15. nov. 1738, og hans første kone hed Maria Cathrine og var født i Tyskland 1731.
Deres vielse er ikke fundet, men deres første barn Anne Catharina Michelsdatter Keller er født i Kolding 1761, under rejsen fra hjemlandet og til Danmark.
I den første periode efter indvandringen blev kolonisterne indkvarteret i byerne Fredericia, Kolding, Vejle og Viborg. For om muligt at finde Johan og Cathrines vielse, har jeg efterset viedebøger for Fredericia Michaelis, Fredericia Trinitatis og Kolding Sct. Nicolai. 1758-1760. Vielsen blev ikke fundet. Måske er de gift i Tyskland - måske er de ikke gift.
Hotspots:
1760, 1, sept: Hans navn forekommer på en liste over kolonister, der kom fra Kolding og aflagde ed.
1760, 5. dec: Han får anvist plads på Randbøl Hede
1761, 10. jan. Datteren Anna Cathrine bliver født i Kolding
1761: På Randbøl Hede var der i 1761 i kolonien Frederikshåb 38 beboere, og der var 2 vakante halvgårde uden beboere. I kolonien Frederiksnåde i Vorbasse sogn var samtlige 10 gårde beboede med 20 familier, og i Moltkenberg, samme sogn, var samtlige 13 gårde beboede af 26 familier. Johann Michael Keller kom fra Bretten til Frederikshåb, Randbøl Hede
1761: Familien ankommer til Rygbjerg, der senere kaldes Frederikshåb, (Randbøl), hvor den reformerte del af kolonisterne boede. De boede først i den nye by, Frederikshaab, i 1865 flyttede de ud til Fårestidam, der kom til at hedde Guldbergsminde.
I "Historiske oplysninger om Slaugs Herred" s. 103 fortælles om Fårestidam: Et lidet sted ½ mil nord for Fitting, hvoraf til provsten i Ribe1670 skal være svaret en liden afgift, men nu øde. Dog kunne man se, hvor bygningen og brønden har stået. I indberetning fra amtmand v. Bülow 1756 står: Ved byggestedet er et damsted med vand i, en brønd og derhos en del gammelt pløjeland, som har tjent til fælles fædrift uden noget skel.
Kongen, Frederik 5, stillede 2 stude, en ko, en plov, en harve og en jerngreb til rådighed for hver familie. Tingene tilhørte stadig kongen, så de kunne ikke sælge dem. Kongen stillede også såsæd til rådighed.
Guldbergsminde har i dag adressen Frederikshåbvej 31, Randbøl. Matr. Guldbergsminde ejerlav 1 a.
Ny Guldbergsminde: Frederikshåbvej 26
Lille Guldbergsminde: Frederikshåbvej 23
1761: Meget tør sommer (hedebrande) og tidlig hård vinter.
1761, 2. nov.: På en liste over, hvor mange agre de enkelte colonister har brudt, fremgår det, at han har brudt 1 ager.
1762, 1. jan.: Her vurderes hans egenethed som bonde, og han kaldes mådelig. Der er 1 mand, 1 kvinde og 1 barn i husstanden
1762, 11. sept: Datteren Magdalene bliver født (Noteret i Vorbasse kirkebog)
1763, 9. april: Oversigt over colonisternes opdyrkede jord. Han har dyrket 3 sk. Rug, 6 sk Byg, 24 sk. Boghvede, 1 sk. Ærter.
1763, 13. april: Rejsepenge. Han har bekommet 50 Rd, og har 0 til gode til sit barn. (Fortegnelse over hvers Rejse-penge der er udbetalt til Colonisterne paa Randbøll Heede, og hvormeget der endnu rester paa deres Børn som ere 12 Aar da de indkom her i Landet nemlig:)
1763, 26. april: Han kommer på listen over uduelige. Listen var udarbejdet af koloniforvalter Johan From. (Fortegnelse Over de efter min skjønnende, befindende slette og uduelige Colonister som Bønder og Agerdyrker paa Randbøll Heede).
1763, 6. aug. kommer han på listen over bønder med bortdøde kreaturer (kvægpest) "fra April til 12 Maj? døde". Keller mister 1 kreatur. Dyrene bliver efter lange forhandlinger erstattet.
1763, 9. sept.: Der er udarbejdet en liste over de, colonister, der var tilbage på Randbøl Hede efter at nogle var bortvist. Her er Kellers navn med.
1763: Det viste sig, at en del familier var uegnede til opgaven med hedeopdyrkning, og da udgifterne til kolonierne i Jylland var store bl.a. på grund af, at alle kolonister modtog dagpenge, besluttede man, at de, der ikke var egnede, skulle bortvises. I 1763 blev hver enkelt familie derfor vurderet for at finde ud af, hvem der skulle bortvises. De blev inddelt i 2 kategorier - "uduelige" og "nogenlunde godt håb". Resultatet blev at 112 familier fik betegnelsen "uduelige", Da dette svarede til omkring 1/3 af alle kolonister, syntes man at dette var for mange, og der foretoges en ny vurdering, og det endte med, at 68 familier i starten af juli fik besked på at rejse. Dette fik modløsheden til at brede sig blandt kolonisterne. Her ud over kom, at der var udsigt til at dagpengene ville blive afskaffet og at en kvægsygdom havde tyndet voldsomt ud blandt besætningerne. 150 familier valgte derfor i løbet af sommeren og efteråret at forlade de jyske heder, for bl.a. at rejse til Rusland. På Randbøl hede var der kun få tyske familier tilbage.
1763, 20. nov.: Datteren Anne Barbara bliver døbt. (Noteret i Randbøl kirkebog).
1763, 31. dec.: I 1763 har han dyrket 4 Skp Rug, ingen Byg, 4 Skp Boghvede, 8 Skp. Potater, 3 Skp.Sårug.
1764, 31. dec. : Han får fæstebrev på dansk
1765 d. 1 aug.: Datteren Lorche Susanne bliver døbt. (Noteret i Randbøl kirkebog)
1765, 31. dec. Det oplyses, at han har en hel gård, 1 kone og 3 børn. Han ejer 4 stude, 2 køer, 8 får, 2 vogne, 1 plov, 1 harve, 8 fags våningshus og 16 fag lade. Han har også fået 24 Rd. samt rug til udsæd (Det var de faciliteter, der blev stillet til rådighed for alle colonisterne. De ejede det i virkeligheden ikke, for tingene måtte ikke sælges) Hans jordstykke er 28 x 560 alen. Han har dyrket rug, byg, boghvede, patater.
1765, 31. dec.: I 1765 har han avlet 10 Rug, 2 Byg, 3, Boghvede, 11 Potater
(Specification Over saad Korn og Patates de tilbageblevne Tyske Colonister paa Randbøll Heede i dette Aar Have indauflet).
1767, 11 jan.: Datteren Anne Margrethe bliver døbt. (Noteret i Randbøl kirkebog).
1767: Udsaaet til Mikkels Dag (29. sep.): 8 Td 2 Sk Ruug
1767, 31. dec.: Husstanden består af 1 mand, 1 kone, ingen drengebørn, 5 pigebørn. Besætningen består af 3 Hæste, 4 Stude, 3 Kiør, 13 Faar, 2 Kalve. Afgrøder: Ruug, Byg, Boghvede, Haure, Patater
Den mest velhavende, en tysker ved Navn Michel Käller. (Noteret af den tilsynsførende forvalter J. From til tilsynskommissærerne i Fredericia)
1769, 4. dec. Kirkestolene i Randbøl fordeles, så også de reformerte kolonister får faste kirkestole. Michel Keller får anvist: Mandsstolene på den sønder side fra Østerende efter nummer: nr 14 (Christopher Stay og Michel Keller af Frederikshåb og Jørgen Nielsen af Randbøl. Cathrine får anvist: Quindestolene på den synder side fra Øster ende efter nummer: nr. 16 (Christopher Stays og Michel Kellers, Georg Rothemels og Peter Falters koner af Frederikshåb).
1774, 29. maj: Datteren Anne Elisabet bliver døbt. (Noteret i Randbøl kirkebog)
1777, 6. jan.: Hustruen Cathrine dør.
1777, 23. okt.: Johan Michel og Maren bliver trolovede.
1778, 9. jun.: Johan Michel gifter sig med Maren Mogensdatter
1778, 26 jul.: Sønnen Johan Rudolph bliver døbt. (Noteret i Randbøl kirkebog).
1781, 27. juli: Sønnen Johannes bliver døbt (Noteret i Randbøl kirkebog)
1783, 24. aug.: Sønnen Johan Rudolf dør 5 år gl.
1784, 22. aug.: Datteren Mette Kirstine fødes (Noteret i Randbøl kirkebog)
1785, 4 mar.: Enkemanden Jens Jensen af Bække og pigen Anne Cathrine Michelsdatter Keller af Guldbergsminde ibidem trolovede og d. 31 ejusdem ægteviede.
FT1787, Randbøl, Guldbergsminde Navn: Alder: Civilstand:
Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Michel Keller 40 Gift Husbonde Bonde og Gaard Beboere
Maren Mogensdaatter 28 Gift Madmoder
Malene Michelsdaatter 20 Ugift Daatter af 1ste ægteskab
Johannes Michelsen 4 - Børn af Sidste ægteskab
Mette Michelsdaatter 2 - Børn af Sidste ægteskab
Jørgen Povelsen 13 - Tienestedreng Hyrdedreng
Anna Margrethe Olufsdaatter 47 Gift Kone Inderste og gaaer i Dagleje
Anne Marie Clemmensdaatter 5 - Hendes Daatter
1787, 9 maj: Kgl. resolution, hvorved Kolonisterne fik forlænget skattefriheden med 10 år - til april måneds udgang 1796
1788, 27. jun.: Datteren Johanne bliver døbt. (Noteret i Randbøl kirkebog).
1. juni 1793: Uægte barn Niels - Susanne Michel Kellers datter af Rubjerg (Rygebjerg) - fødte et uægte barn hos sin søster Jens Digemands kone af Bække, som straks derefter døde. Til barnefader blev udlagt en bissekræmmer ved navn Niels Therkelsen fra søndersiden.
1798,16 mar. ungkarl Christen Madsen af Frederiksnåde i Vorbasse sogn, men kom fra Varho i Gørding sogn, hvor han tiente Mads Hansen ibidem, forsynet med Gørding præsten hr. Hans Banches ægteskabsseddel samt skudsmaal og sidste altergang d. 9 mar. a.c. og pigen Johanne Mogensdatter af Fredrikshåb hos søstermanden Michel Keller i Guldbergsminde trolovede og d. 28 apr. ægteviede.
FT1801, Randbøl, Guldbergsminde
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Michel Keller 63 Gift Huusbonde Bonde og Gaardbeboer
Maren Mogensdatter 51 Gift Hans Kone
Johannes Michelsen 19 Ugift Deres Børn
Mette Michelsdatter 17 Ugift Deres Børn
Johanne Michelsdatter 13 Ugift Deres Børn
1801, 22. januar: Kolonisterne fritages for leverancer af korn mm.
1811 den 2 november, vielse i Randbøl: Niels Christian Christensen af Almstok og Johanne Michelsdatter af Guldbergsminde.
1823: Michel dør som aftægtsmand på Guldbergsminde 86 år gl. Maren bor derefter stadig på Guldbergsminde.
1835: Maren dør i Randbøl
Flemming, Tipoldefars tipoldebarn
Flemming Lange Hansen, Gävle, blev vist på MyHeritage (slægtforskerprogram) som en person, jeg har slægtskab med. Vi har fælles DNA.
Jeg tog forbindelse til ham, og et spændende bekendtskab var begyndt.
Han fortalte, at hans forbindelse til Danmark drejede sig især om en lille by i det sydlige Danmark. Byen hed Bække. Det lød dejlig bekendt for mig, og min nysgerrighed voksede.
Efter undersøgelser fandt vi ud af, at vi var i familie ad to forskellige veje, dels via min farmor og dels via min mormor.
Sommeren 2019 tilbød Flemming, at vi kunne få et chatol, som havde ”levet sit liv”, dels i Danmark, dels i Sverige, men i slægtens eje. Flemmings børn ville ikke have det, og hans søskende skulle ikke have tilbuddet.
Vi kørte til Gävle en weekend og hentede det. Det bar meget præg af, at bedstefaderen i Bække havde brugt det til opbevaring af smådele til VVS-faget. En lokal snedker gjorde det i stand for os.
Flemmings fødehjem i Pershyttan
I 1952 flyttede Flemmings forældre, Aage og Inger Margaretha fra Danmark til Pershyttan i Sverige. Pershyttan er en lille mineby, der ligger 3 km. SSV for Nora. Der er ikke længere minedrift der, men stedet er blevet restaureret, og det bruges i dag som et minemuseum.
Flemming Lange Hansen blev født 7. jul. 1953 i Pershyttan Her arbejdede faderen ved minedrift, Her arbejdede mange, både svenskere og udlændinge. I 1954 flyttede familien tilbage til Danmark, til Vejle. I 1955 flyttede de til Forsbacka, Valbo kommune, Sverige (Nu Gävle kommune). Her voksede børnene op. ” - då sa min mor, - nu är det sista gången vi flyttar”.
Som indvandrer fra Danmark følte Flemming, at han blev behandlet som ”underdog”. I sommerferierne besøgte han bedsteforældrene i Bække, og det var hans store frirum.
Om Flemmings far, Svend Aage Hansen:
Født 22. juni 1926 i Bække By.
Forældre: Husmand Jacob Peder Hansen og hustru Johanne Caroline Carlsen, 38 og 35 år.
Faddere:
Direktør Ferdinand Olsens hustru, Vejen, bar barnet
Smed Carl Nielsen og hustru
Gårdejer Kristine Feddersen af Bække
Svend Aage og Inger Margrethes død:
”Mine forældre er begravet i minneslund, de ukendtes grav, så der er ingen gravsten, som jeg faktisk mangler men respekterar att mor og far ville ha det sådan”
Flemmings farfar, Jakob Peder Hansen, født 17. april 1888
Husmand på Kjeldbjerg Mark Peder Jakob Hansen og hustru Kirsten Jensen. 41 år.
Faddere:
Moderen
Husmand Hans Stenfeldts Enke, Marie
Aftægtsmand Jens Knudsen
Pige Karen Klavsen?,
alle af Kjeldbjerg
Folketælling1940, Bække, matr. nr. 35 a, Petreavej 5
Jakob Peter Hansen, 17/4 1888, Læborg, husfader, husmand
Johanne Karoline Hansen, 8/2 1891, Odense, husmoder, hjælper ved landbruget
Henriette Hansen, 11/8 1921, Bække, barn, hjælper ved landbruget
Hans Peder Carlsen, 29/7 1916, Vejen, barn, vognmand
Svend Aage Hansen, 22/6 1926, Bække, barn, fraværende, julemærkesanatoriet, Kolding
1970: Som 82-årig lagde han selv vand ind i Bække sportsforenings klubhus
1977, død: (Kirkebogen er I skrivende stund ikke frigivet).
Flemming ved ikke, hvor farfaderen har fået chatollet fra. Men det hører med til hans børnelærdom, at det er fremstillet i 1700-tallet.
Familien har forbindelse til Surhavegaard i Brørup. En mulighed er, at chatollet stammer derfra – men det er rent gætteri.
Oldemors søster
Min morfars moster, Frederikke, der har ejet kommoden
Frederikke Rasmussen blev født 1845, 28. november i Rugsted, Ødsted
Forældrene var gaardmd. Rasmus Frederiksen Skrøder og Hustru Ane Marie Nielsdatter af Rugsted.
Ved dåben blev hun holdt af Husmand Hans Pedersens Kone fra Jennum (faster Mariane)
Faddere:
Ungkarl Stephen Nielsen
Pigen Ane Sørensen,
Billede fra 28. august 1925
FT1845, Ødsted
Rasmus Frederiksen Skrøder Mand 38 1812 Gift Husfader, Gaardmand
Ane Marie Nielsdatter Kvinde 38 1812 Gift Hans kone
Gjertrud Marie Rasmussen Kvinde 8 1842 Ugift deres Barn
Karen Rasmussen Kvinde 6 1844 Ugift deres Barn
Frederikke Rasmussen Kvinde 5 1845 Ugift deres Barn
Ole Rasmussen Mand 3 1847 Ugift deres Barn
Nielsine Rasmussen Kvinde 1 1849 Ugift deres Barn
Jakobine Andersen Kvinde 19 1831 Ugift Tjenestepige
Karen Jeppesdatter Kvinde 64 1786 Enke(mand) nyder Ophold af Huusfaderen
FT1860, Ødsted, Rugsted, En Gaard
Rasmus Frederiksen 47 Gift Gaardens Eier Her i Sognet
Ane Marie Nielsdatter 47 Gift hans Kone Her i Sognet
Frederikke Rasmussen 15 Ugift deres Børn Her i Sognet
Ole Rasmussen 13 Ugift deres Børn Her i Sognet
Nielsine Rasmussen 11 Ugift deres Børn Her i Sognet
Karen Marie Rasmussen 9 Ugift deres Børn Her i Sognet
Johan Frederik Rasmussen 7 Ugift deres Børn Her i Sognet
FT 1870, Ødsted, Rugsted, en Gaard
Rasmus Frederiksen Schrøder, 57, Enkemand, Husfader, Gårdmand, Jordbruger
Frederikke Rasmussen, 24, Datter, Husholderske
Karen Marie Rasmussen, 18, Datter, Pige
Ole Rasmussen, 22, Søn, Karl
Johan Frederik Rasmussen, 16, søn, Dreng
1871: Hun flytter til Øster Starup sogn (oplyses ved FT 1901)
FT1880, Øster Starup, Starup Sogn og By, En gaard, Egeland
Johan Vilhelm Bertelsen 79 Gift Husfader, dannebrogsmand, proprietær Eltang Sogn, Vejle Amt
Mette Marie Bertelsen født Buhl 70 Gift Hans kone Her i Sognet
Marie Katrine Bertelsen 45 Ugift deres børn Her i Sognet
Karen Buhl Bertelsen 42 Ugift deres børn Her i Sognet
Morten Mikkelsen Gaarde 18 Ugift deres børn Nørup Sogn, Vejle Amt
Hans Jørgensen 22 Ugift Broager Sogn, Sønderborg Amt
Søren Nielsen 20 Ugift Her i Sognet
Ole Kristian Peter Gaarde 26 Ugift Hover Sogn, Vejle Amt
Kresten Johansen Ladegaard 15 Ugift Her i Sognet
Jens Madsen 15 Ugift Egtved Sogn, Vejle Amt
Hans Thomas Jepsen 14 Ugift Ødsted Sogn, Vejle Amt
Søren Lau Holdt Olesen 17 Ugift Ødsted Sogn, Vejle Amt
Ditlev Houren Borløv 59 Gift Erritsøe, Vejle Amt
Christine Pedersen 24 Ugift Meierske Nørup Sogn, Vejle Amt
Jørgine Jørgensen 24 Ugift Her i Sognet
Maren Jensen 23 Ugift Ødsted Sogn, Vejle Amt
Abelone Kirstine Jensen 22 Ugift Ødsted Sogn, Vejle Amt
Maren Kirstine Jørgensen 24 Ugift Skibet Sogn, Vejle Amt
Frederikke Rasmussen 34 Ugift Ødsted Sogn, Vejle Amt
FT 1890: Øster Starup, Starup Sogn og By, En gaard, Egeland
Karl Krestian Bredsted, 45, ugift, Hemmeshøj sogn, Sorø, gårdbestyrer
Karen Berthelsen, 46, ugift, Starup, ejerinde
Marie Berthelsen, 46, ugift, Starup, idiot
Johan Madsen, 14, Starup, tjenestekarl
Frederik Jacobsen, 21, Stille sogn, Sorø, tjenestekarl
Hans Kræstensen, 19, Jerlev, tjenestekarl
Johan Hansen, 75, enke, Starup, tjenestekarl
Søren Jensen, 22, Starup, tjenestekarl
Søren Pedersen, 41, gift, Højen, tjenestekarl
Kræsten Hansen, 31, Højen, tjenestekarl
Frederikke Rasmussen, 44, Ødsted, tjenestepige
Krestine Krestensen, 20, Veest, tjenestepige
Ine Kirstine Jensen, 23, Alminde, tjenestepige
Ane Hansen Skov, 29, Ødsted, tjenestepige
Johanne Katrine Højrup, 21, Vonsild, tjenestepige
Ane Nielsen, 28, Kværndrup sogn, Svendborg, tjenestepige
FT 1901: Øster Starup, Starup Sogn og By, En gaard, Egeland
Karen Berthelsen, 16/1 1838, Starup, husmoder, gårdejer
Frederikke Rasmussen, 28/11 1845, Ødsted, stuepige
Ane Margrethe Nielsen, 13/7 1872, Korning, kokkepige
Johanne Steffensen ?, 31/12 1879, Smidstrup, tjenestepige
Ane Marie Rasmussen, 9/7 1884,Egtved, tjenestepige
Ingeborg Christine Eriksen, 10/9 1884, Smidstrup, tjenestepige
Frederik Hansen, 18/10 1839, Smidstrup, staldkarl (har 9 børn)
Ole Buhl, 7/8 1876, Bramdrup, førstekarl
Hans Erik Hansen, 18/6 1892, Hoptrup, andenkarl
Peder Nielsen Grau Thielfeld, 18/9 1885, Wiuf, Tredjekarl
Godtgred Jeppesen, 27/5 1873, Egtved, røgter
Peter Pedersen Bjerre, 29/11 1873, Smidstrup, bestyrer
FT 1906: Øster Starup, Starup Sogn og By, En gaard, Egeland
Kræsten Juhl, 7/6 1877, gårdbestyrer
Rasmus Schmidt, 2/4 1885, tjenestekarl
Laurids Jensen, 10/9 1886, tjenestekarl
Andreas Schmidt, 11/2 1888, tjenestekarl
Elkjær Madsen 26/8 1887, tjenestekarl
Mads Hansen, 24/2 1884, tjenestekarl
Marinus Pedersen, 4/10, tjenestekarl
Frederikke Rasmussen 24/11 1845, tjenestepige
Margrethe Nielsen, 13/7 1872, tjenestepige
Ingeborg Eriksen, 6/8 1888, tjenestepige
Johanne Lodtz, 31/12 1848, tjenestepige
Madsine Madsen, 14/5 1886, tjenestepige
Tillægsliste: Karen Berthelsen, husmoder, gårdejerske, midlertidigt ophold i Askov.
.
FT 1911: Øster Starup, Starup Sogn og By, En gaard, Egeland.
Chresten Christiansen Juhl, 9/10 77, Aller, gårdbestyrer
Frederikke Rasmussen, 28/11 45, Ødsted, husjomfru
Ingeborg Eriksen, 10/9 84, Smidstrup, tjenestepige
Maren Madsen, 6/4 91, Starup, tjenestepige
Anna Jensen, 16/9 85, Starup, tjenestepige
Agnes Kristensen, 24/5 92, Krogsbølle, Odense, tjenestepige
Valdemar Christensen, 9/10 85, Skovby, Odensen, tjenestekarl
Anders Lorendsen, 11/11 83, Egtved, tjenestekarl
Rasmus Pedersen, 21/9 91, Egtved, tjenestekarl
Johannes Pedersen, 5/11 93, Egtved, tjenestekarl
Niels Pedersen, 28/8 95, Jordrup, tjenestekarl
Ole Larsen, 2/10 96, Vium, tjenestekarl
Martinus Jensen , 21/3 91, tjenestekarl
Mads Hansen, 24/2 84, Starup, tjenestekarl
Hans Hansen, 29/1 91, Kolding, tjenestekarl
Tillægsliste: Karen Berthelsen, gårdejerinde, midlertidigt i København
FT 1916: Øster Starup, Starup Sogn og By, En gaard, Egeland
Karen Bertelsen, 6/1 1838, ejerinde
Frederikke Rasmussen, 28/11 1845, husjomfru
Margrethe Nielsen, 13/7 1872, kokkepige
Kathrine Pedersen, 14/1 1896, hjælpepige
Chresten Chriatiansen Juhl, 9/10 1877, bestyrer
Kristen Nielsen, 21/5 1887, tjenestekarl
Hans Ravn, 23/8 1894, tjenestekarl
Peter Josiasen, 30/11 1895, tjenestekarl
Magnus Pedersen, 24/4 18 1890, tjenestekarl
Ejnar Nielsen, 27/2 1899, tjenestekarl
Mikkel Mikkelsen, 18/8 1888, tjenestekarl
Anton Jensen, 13/9 1899, tjenestekarl
Theodor Rasmussen, 9/2 1870, enke, tjenestekarl
Søren Mehlsen, 15/6 1893, indkvarteret, menig i hæren, hjemsted i Nees, Karby
Niels Andersen, 24/6 1892, indkvarteret, menig i hæren, hjemsted i Tvorup, Thisted
Henrik Knudsen, 1/4 1892, indkvarteret, menig i hæren, hjemsted i Sennels, Sjørring
Søren Sørensen, 29/6 1890, gift, menig i hæren, hjemsted i Tøving, Nykøbing Mors
Peder Jensen, 19/8 1892, indkvarteret, menig i hæren, hjemsted i Louns, Hvalpsund
Aage Alling, 11/7 1884, indkvarteret, menig i hæren, hjemsted i Fredericia
Niels Jørgensen, 23/10 1856, gift, stabssergent i hæren, hjemsted i Fredericia
Frederikke har en årlig indkomst på 600 kr. og en formue på 6500 kr. I statsskat skal hun betale 4,23 kr, og i kommuneskat 8,40 kr.
1916, november: Frk. Bertelsens dødsbo Egeland blev solgt til professor Axel Thygesen for 320.000 kr.
FT 1921, Kolding, Allégade 48, forhuset: Anne Marie ejer huset
Ane Marie Rasmussen, Egtved, arbejderske hos Chr. Mikkelsen.
Anders Christiansen, Skjærup, alderdomsunderstøttelse
Hustru Marie Christiansen, Ødsted
Frederikke Rasmussen, Ødsted
FT 1926, Kolding, Allégade 48, forhuset: Anne Marie ejer huset
Ane Marie Rasmussen, Egtved, ugift, syerske
Karen Marie Christiansen, Ødsted, enke
Frederikke Rasmussen, Ødsted, ugift
Frederikke har tjent på Egeland i 46 år. Er kaldt moster Frederikke. Kommoden, der stod hos mine forældre, stammer fra Egeland. Ved frk. Berthelsens død fik tyendet lov at tage inventar til en stue. Moster Frederikke tog kommoden - og chokoladekanden, der stod på kommoden hos mine forældre. Efter moster Frederikkes død tingene i familien. Kommoden har derefter været hos mine oldeforældre og bedsteforældre i Bække, senere hos mine forældre i Ålestrup, og nu bor de ind til videre hos os i Hammershøj. En kandisskål og en flødekande derfra står hos Poul Erik i Asbo.
1926, død:
Død i hjemmet Allegade 48, Kolding
Ugift, Fhv. Husbestyrerinde i Kolding. Født i Ødsted 28. November 1845. Datter af Gaardmand Rasmus Frederiksen Schrøder og Hustru Ane Marie Nielsdatter. 80 Aar.
Egeland var i Christian 4.s tid som dansk konge (1588-1648) fæstegård under Koldinghus. Den nuværende hovedbygning blev opført i 1914. Egeland blev op gennem det 20. århundrede drevet som et hvilket som helst andet større landbrug, der havde omfattende folkehold. Egeland er matr. nr. 5 a Egeland ejedes af familien Berthelsen.
Starup: gårdejer Joh. Vilh. Bertelsen, Egeland, Øster Starup sogn.
Bertelsens var "åndeligt vakte" og hørte gerne Dines Pontoppidans prædikener i Ribe. Deres datter Maren var et år i huset hos Marie Pontoppidan i Ribe i 1851-52; hun blev i 1861 gift med venstrepolitikeren C. Berg. En anden datter blev gift 1866 med højskolemanden H. Nutzhorn, Askov.
Egeland er gård nr. 2 og omtales i "Starup Sogn i Brusk Herred" af Poul Lindholm, samt i "Øster Starup Sogn efter 1900" af Peter Houbak.